Websitewinkel-hostingIn de continu veranderende webwereld is ook een hosting provider kiezen iets waar je continu aandacht aan moet blijven besteden, zeker als je een groeiende website hebt.

Hosting is van invloed op de snelheid van je website, op de vindbaarheid van je website door zoekmachines, op de gebruikersvriendelijkheid voor bezoekers. Kortom, hosting is een essentieel onderdeel van je website.

Heb je een goede webdesigner, vraag haar/hem hosting voor je te kiezen, waarna je zelf het contract afsluit bij de gekozen provider. Ook de Websitewinkel kan je hierin adviseren. Wil je zelf op zoek, lees dan vooral de onderstaande tips!

bnolletjesGoedkoop is vaak duurkoop

Natuurlijk is het aantrekkelijk om voor zo weinig mogelijk geld je website online te hebben: 10 euro per jaar voor een domeinnaam en 1 euro per maand voor je hosting. Lekker goedkoop en je denkt dat je het voorgoed geregeld hebt. Tot er een probleem met je site is. Dan blijkt de keerzijde van de goedkope hosting te zijn dat ze bijv. niet telefonisch bereikbaar zijn, omdat ze natuurlijk moeten bezuinigen op kosten met zulke lage tarieven. Je website is tijden onbereikbaar en je mist klanten. Je webbouwer declareert uiteraard alle uren die hij/zij extra moet besteden aan het oplossen van het probleem. Kortom, je hosting blijft goedkoop, maar aan een andere kant lopen de kosten op.

bolletjeKies een professionele ‘dedicated’ hoster / provider

Kies een bedrijf dat hosting als ‘core business’ heeft. Zij zijn de hele dag bezig met hun vak, weten wat er aan de hand is met hun computers en servers, hebben de vragen die je stelt al talloze keren van anderen gehoord, dus kunnen je meestal snel helpen.
Onze ervaringen met grote telefoon/televisie/internet leveranciers die als bijzaak ook domeinnamen en hosting aanbieden zijn slecht. Je kent het vast wel. Je hebt een vraag over je website. Je belt, je krijgt eerst een keuzemenu en dan nog één. Vervolgens zit je lang in de wacht. En als je dan eindelijk een medewerker aan de lijn hebt, blijkt die geen kaas gegeten te hebben van webtechniek en word je met een kluitje in het riet gestuurd.
Onze ervaringen met kleine IT-bedrijfjes of IT-zelfstandigen die bij een professionele hoster computerruimte huren en dan vervolgens vertellen dat zij ook hosting en domeinnamen aanbieden (resellers), zijn eveneens slecht. Ook bij hen geldt dat hosting niet hun ‘core business’ is en dat zij meestal niet het juiste antwoord op jouw vraag hebben. Of in ieder geval zal het je meer tijd en energie kosten dan wanneer je bij een professionele provider zit.

nog meer bolletjesZorg dat je provider een gratis telefoonservice heeft

Niets is vervelender dan wanneer je website plotseling offline is en je kunt je provider niet telefonisch bereiken. Nee, uit kostenoverwegingen kun je alleen een mail sturen die volgens de info op de website binnen 24 uur beantwoord wordt. Al die tijd – en waarschijnlijk nog langer – is jouw website offline. Deze onmogelijkheid om telefonisch contact te maken zie je vaak bij de hele goedkope aanbieders.

bolletjesGoedkope hosting betekent meestal een langzame website

Wil je een website die snel laadt, zodat je bezoekers goed bediend worden (en zodat ook Google ziet dat je goed bezig bent en dat beloont met betere zoekresultaten) dan is de realiteit dat je meestal een duurder hostingpakket moet kiezen. Zie het maar zo: bij een goedkoop hostingpakket sta je met z’n tienen in de rij voordat je geholpen wordt bij de kassa (de dataverwerking bij de server zodat je site te zien is). Bij een duurder hostingpakket is het ‘drie in de rij, dan doen wij een kassa erbij’.

bolletjesStem het type hosting af op je wensen voor je website

Is je website eigenlijk een statische digitale folder waar je af en toe eens naar verwijst, dan is goedkope hosting een prima oplossing. Is jouw website een actief verkoopkanaal voor je diensten of producten, dan wil je hosting die daarbij past en ben je vaak wat duurder uit en is goede service van de aanbieder essentieel. Je webbouwer kan een hoop voor je website doen, maar uiteindelijk is die ook afhankelijk van goede hosting om de website optimaal te laten werken.

box1WordPress website? Kies een provider die WordPress in het pakket heeft

De Websitewinkel maakt WordPress websites. Dus wij kiezen altijd professionele hosters die WordPress aanbieden in hun pakket. Dat scheelt namelijk in de tijd dat de webbouwer bezig is met het online zetten van jouw website: alle benodigde technieken en software zijn aanwezig. Ook in het geval dat er een probleem is met je WordPress website, ben je meestal beter af bij zo’n hoster, die mogelijk tips voor je heeft.

bnolletjesWelk type hosting kies je voor een WordPress website?

Kies je hosting altijd in overleg met je webbouwer. Zeker als je website uitgebreider wordt, als goede zoekresultaten belangrijk zijn en goede snelheid van je website essentieel zijn. Hier zijn een paar typen hosting.

Shared hosting: je deelt een computerserver met andere abonnementhouders. Hoe goedkoper het abonnement, hoe groter de kans dat er veel meer sites er op de server zitten (dus die lange rij aan de kassa). Prima voor een eenvoudige website die af en toe bezocht wordt.

Managed VPS hosting: VPS betekent Virtual Private Server. Alhoewel je nog steeds de computerserver deelt met andere abonnementhouders, is er een stukje speciaal voor jou gereserveerd en kan die speciaal voor jouw website ingericht worden. Je kiest voor ‘managed’ VPS, omdat de provider het dan voor je regelt (updates van hostingsoftware op die server etc.). VPS hosting kies je als je website groter is, je een kleine tot middelgrote webshop hebt en snelheid belangrijk is.

Managed WordPress hosting: In dit geval zet je jouw (grote) WordPress website of webshop bij een hostingbedrijf dat gespecialiseerd is in WordPress hosting. Zij zorgen voor de volledige technische kant van je website: de updates van WordPress, regelmatig back-ups, ze houden in de gaten of plugins nog veilig zijn en niet de performance hinderen etc. Deze service is zeker niet goedkoop, maar voor echt grote WordPress websites en webshops wellicht wel een goede oplossing.

SSL hosting: Bovenop één van de drie bovengenoemde typen hosting kun je kiezen voor extra beveiliging. Je koopt dan een SSL-certificaat, waarmee de provider ervoor zorgt dat het dataverkeer tussen jouw website en de websurfer beveiligd is. Je kunt deze extra beveiliging herkennen aan het ‘https://’ in de URL-balk bovenin je browserscherm. Normaal staat daar alleen ‘http://’
De ‘s’ staat voor ‘secure’. SSL hosting gebruik je indien er persoonlijke gegevens uitgewisseld worden, bijvoorbeeld bij webshops. Tegenwoordig gebruiken ook steeds meer gewone websites een SSL-certificaat. In 2014 heeft Google aangekondigd dat ze SSL als zoekvoorkeur zullen meenemen in de zoekresultaten. Op dit moment is er nog geen overduidelijk bewijs dat dit een voordeel oplevert in de ranking, maar het is wel iets om in de gaten te houden.

bolletjeBeweeg mee met de veranderende hostingwereld

Dan tenslotte de laatste tip. Ook voor de keuze van een provider / hoster geldt dat die niet voor de eeuwigheid is. Want hostingbedrijven ontwikkelen en veranderen. Wij maken dat nu zelf mee met een provider waarmee wij al jaren zaken doen. Zij stappen over naar vooral grotere klanten (VPS hosting) en zijn een stuk zuiniger in hun service naar de kleine klanten (goedkope shared hosting). Overstappen is niet zo heel moeilijk, vraag je webbouwer om hulp, zodat je altijd bij de provider zit die het beste bij jou past!

 

 

Ik wil advies over hosting
Wil je hulp of advies bij het kiezen van je hosting? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
Ik wil advies over hosting