Welk SSL-certificaat kiezen - Websitewinkel

Google wil dat wij veilig internetten. Daarom gaan ze vanaf 1 januari 2017 in hun eigen browser Chrome laten zien of de site die je bezoekt wel of niet gecertificeerd  – en dus veilig – is.

Begint je URL (de regel bovenin de browser) met http://www.domeinnaam.nl, dan ben je onveilig. Begint je URL met https://www.domeinnaam.nl, dan ben je veilig.

In een andere blog hebben wij uitgelegd wat https nou precies is. Dit blog gaat over hoe je die ‘s‘ in je URL krijgt en welke soorten certificaten er zijn.

Een SSL-certificaat bestel je bij je provider

Als je een website hebt, dan maak je gebruik van de computerruimte van een hostingprovider. Daarvan zijn er velen. Bij die hostingprovider moet je regelen dat er een ‘s’ komt bij je URL. Dat doe je door bij je hostingabonnement een SSL-certificaat aan te schaffen.

Nu zul je zien dat er verschillende SSL-certificaten zijn en dat de prijzen ook nogal verschillen. Ze variëren overigens ook flink bij providers onderling, dus kies bewust!

Welke SSL-certificaten zijn er?

Je kunt meestal kiezen uit:
DV-certificaat = domain validated
OV-certificaat = organization validated
EV-certificaat = extended validation (ook wel UV-certificaat – uitgebreide validatie)
Wildcard-certificaat = voor *.domeinnaam.nl

Een SSL-certificaat wordt uitgegeven door een certificaatautoriteit. Een organisatie die de gegevens van de site en het bedrijf checkt en matcht. Een hostingprovider is niet zo’n certificaatautoriteit. Zij moeten dit ook aanvragen.

Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt er een code gekoppeld aan de website waardoor de bezoeker kan zien dat de site veilig is.

Een DV-certificaat is de meest simpele vorm, kost het minste en wordt ook het snelst geleverd. Er wordt alleen gekeken of de aanvrager het recht heeft om de domeinnaam te gebruiken. In de URL-balk staat wel https, maar de bedrijfsnaam is niet aanwezig in groene tekst.

Voor een OV-certificaat wordt iets meer controle uitgevoerd. Niet alleen het recht om de domeinnaam te gebruiken, maar er is ook een controle op de organisatie. Maar ook nu staat er wel https in de URL-balk, maar de bedrijfsnaam is niet aanwezig in groene tekst.

Voor bezoekers is er (nog) geen verschil te zien tussen een DV-certificaat en een OV-certificaat.

https-voorbeeld-2

Voor een EV-certificaat of UV-certificaat (extended validation of uitgebreide validatie) gaat je aanvraag door een grondige keuring en moeten er ook diverse gegevens aangeleverd worden. De behandeling van de aanvraag duurt enkele dagen. Dit is het duurste SSL-certificaat. Het geeft ook als enige de naam van het bedrijf in het groene balkje met het hangslotje. Dit geeft bezoekers van de website het meeste vertrouwen.

https-voorbeeld-1

Bovenstaande twee afbeeldingen zijn afkomstig van GlobalSign

Een Wildcard certificaat is bedoeld voor organisaties die werken met subdomeinen. Bijvoorbeeld bij meedere talen engels.domeinnaam.nl, duits.domeinnaam.nl, frans.domeinnaam.nl.

Waarom is het groene hangslotje?

Het groene hangslotje is de toegang tot de details over het certificaat. Je kunt daarop klikken om te zien wat de gegevens van het certificaat zijn.

Welk SSL-certificaat kiezen?

Dat is een kwestie van prioriteit. Heb je een webshop en wil je betrouwbaar overkomen? Dan is een EV-certificaat aan te raden.
Wil je alleen Google tevreden stellen en gaan er toch geen privacygevoelige gegevens over je website, dan kies je voor een DV-certificaat of een OV-certificaat.
Wil je meerdere subdomeinen in één keer laten cerficeren, dan kies je voor een Wildcard-certificaat.

Blijf op de hoogte

Het laatste woord over SSL-certificaten, beveiliging van het internetverkeer en de wensen van Google is nog lang niet gezegd. Het certificaat van vandaag, kan volgend jaar wel helemaal achterhaald zijn. Dus blijf de actualiteiten volgen. Het internet is nog lang niet uit de kinderschoenen!

Neem contact op

Wil je ook een SSL-certificaat?

Of wil je eerst nog wat meer informatie en uitleg? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en het implementeren ervan.
Neem contact op