verbeter je vindbaarheid

Het groeiende belang van SEO

Goed gevonden worden op Google gaat niet vanzelf. Tenzij je op miraculeuze wijze de hand weet te leggen op iets dat a) iedereen wil hebben, b) jij als enige aanbiedt en c) te vinden is onder één duidelijke naam. Brievenbus bijvoorbeeld. Voor iedereen die niet in mirakels handelt geldt: wie goed gevonden wil worden, zal daar moeite voor moeten doen. In dit blog staan een paar eenvoudige SEO tips om je op weg te helpen de vindbaarheid van je website te verbeteren.

box1

Google verandert voortdurend de spelregels

Google heeft maar één doel: zorgen dat mensen die via Google informatie zoeken zo snel mogelijk bediend worden (zo blijft Google immers aantrekkelijk voor de adverteerders waar het zijn geld mee verdient). Een paar jaar geleden kon je alle zoekwoorden die je maar wilde in je site verstoppen (metatags) en zo enorm veel verkeer naar je site trekken. Veel mensen kwamen zo op sites terecht waar ze helemaal niet vonden wat ze zochten. Reden voor Google om de zaken anders aan te gaan pakken en zijn werkwijzen steeds verder te verfijnen en aan te passen. En deels geheim te houden hoe ze dit precies doen.

box1

Gebruik jij nog metatags?

Pas op, want je loopt grote kans dat Google je afstraft. En dan gaat die vindbaarheid van je website terug naar nul. SEO, oftewel zoekmachine-optimalisatie, is continue aan verandering onderhevig. Is het verbeteren van de vindbaarheid van je website daardoor onmogelijk geworden? Nee, hoor. Met de volgende tips kom je al een eind.

box1

Tip 1:  Zorg voor goede content

De grootste verandering van Google is dat de zoekmachines steeds beter het menselijk zoekgedrag nabootsen. En wat doen mensen op een site? Plaatjes kijken en teksten lezen: content dus. Wanneer beide goed aansluiten bij je bezoeker heb je een dubbele match: zowel Google als bezoekers zullen je site vinden en er tevreden mee zijn. Content is van ondergeschoven kindje veranderd in het allerbelangrijkste van je site. De volgende twee tips helpen je als eerste je content op orde te krijgen, want daar begint het verbeteren van je vindbaarheid.

box1

Tip 2: Gebruik sprekende illustraties

Illustraties trekken meer de aandacht dan tekst. Bovendien kunnen ze je helpen om je vindbaarheid te verbeteren. Hoe? Door ze een alt-tekst te geven die aansluit bij de focuszoekterm van je pagina. Die alt-tekst kun je per illustratie instellen en aanpassen zo veel je maar wilt. Alle landingspagina’s van je site hebben goede illustraties nodig: plaatjes die niet alleen sprekend zijn, maar ook aansluiten bij je verhaal.

box1

Tip 3: Zorg voor goede SEO redactie

Je vindbaarheid verbeteren is met name een kwestie van gerichte redactie. Het is een vak apart, maar je kunt er zelf ook iets aan doen. Heb je al goede zoektermen gevonden? Laat die dan op een logische manier een paar keer tegenkomen in je tekst. Zorg er wel voor dat het zoekwoord organisch in de tekst verweven wordt. Als het geforceerd overkomt haken je lezers af en Google idem dito. Koppen en opsommingen helpen ook: mits goed toegepast verbeteren ze de leesbaarheid van je site en daarmee ook de vindbaarheid.

box1

Tip 4: Verander zoekwoorden in zoektermen

De laatste ontwikkelingen op het gebied van zoekwoorden sluit helemaal aan bij de veranderende manier waarop mensen Google gebruiken. Ga maar na hoe je zelf zoekt: zoek jij nog met één woord? Of gebruik je een combinatie van zoekwoorden? Of zelfs een zinnetje? Google speelt hier op in: ook de zoekmachines gaan steeds specifieker zoeken. Het heeft dus geen zin meer om een zoekwoord te gebruiken waar heel veel mensen op zoeken (auto, bijvoorbeeld). In plaats daarvan is het zinvoller om met je zoekterm nauwkeurig te omschrijven wat jij precies aanbiedt (betrouwbare tweedehands Volvo auto, bijvoorbeeld).

box1

Tip 5: Doe een simpele check

Je kunt heel eenvoudig onderzoeken of de zoektermen die jij gebruikt, globaal aansluiten bij de manier waarop mensen zoeken. Dit doe je zoals je altijd doet wanneer je iets zoekt: met Google suggest. Wanneer je begint te typen in de zoekbalk, verschijnt onder de zoekbalk een rijtje suggesties van Google: precies, Google suggest. Dit rijtje baseert Google op de zoektochten van anderen mensen. Zo zie je dus in een oogopslag waar andere mensen op zoeken. (N.b.:Gebruik hiervoor het liefst een browser die je normaal gesproken niet gebruikt om te vermijden dat google je eigen zoekgeschiedenis gebruikt voor de suggesties, en kijk wat Google suggests.) Sluiten de suggestie van Google aan bij jouw zoekterm? Mooi zo: je bent goed bezig! Niet? Dan is er werk aan de winkel. Want als Google je term niet aanvult, wordt hij niet gebruikt.

box1

Wil je aan de slag met SEO?

 

Ik wil meer informatie

SEO is een hele klus.

Het goede nieuws is, dat het verbeteren van de vindbaarheid van je website goed is op te delen in behapbare stukken. Bovendien kun je vrijwel direct zien wat het resultaat is.
Wij helpen je graag verder.
Ik wil meer informatie