WordPress-updaten

WordPress heeft aangekondigd dat hun nieuwste versie 5.0 op 6 december 2018 live gaat. Dat betekent dat je dan een melding krijgt in je Dashboard dat je WordPress moet updaten.

WACHT DAARMEE, lees eerst even deze Tip

LET OP: klanten van de Websitewinkel die een onderhoudscontract hebben, hoeven zich niet hierin te verdiepen. Wij zorgen ervoor.

Wellicht gebeurt de release van 5.0 niet op 6 december, omdat ze toch nog een foutje ontdekken in de software, dan wordt het uiteraard uitgesteld. Maar wacht sowieso voordat je update naar WordPress versie 5.0. Hieronder leggen wij je uit waarom.

Huidige versie 4.9.8 lijkt momenteel veilig

Als je je updates keurig bijhoudt als doe-het-zelver werk je nu met versie 4.9.8. Die is er al een tijdje, dus hoogstwaarschijnlijk is die veilig en stabiel. Veiligheid en stabiliteit van je website zijn voor ons het belangrijkst. Dat is ook onze focus voor onderhoudsabonnementen (die zich hierover nu dus geen zorgen hoeven te maken). Vandaar ook dat wij deze Tip graag geven aan doe-het-zelvers.

WordPress versie 5.0 heeft grote veranderingen

WordPress kondigt al maanden aan dat hun versie 5.0 een grote verandering inhoudt. Grote veranderingen herken je bij WordPress aan het versienummer: van 4.8 naar 4.9 betekent een grote verandering. Van 4.8 naar 4.8.1 betekent een kleine verandering, MAAR meestal zijn dit de belangrijkste om direct te doen. Vaak zijn dit de veiligheidsupdates, de updates die hacks moeten tegengaan. Die doen wij dan ook altijd direct.

Grote veranderingen hebben vaak toch nog foutjes, dus blijf je updaten

Grote veranderingen betekenen in de webwereld namelijk meestal ook ‘grote kans op toch nog kleine softwarefoutjes die interessant zijn voor hackers‘. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wij van de Websitewinkel wachten daarom ook altijd een week of drie met het updaten naar grote veranderingen, dus ook naar WordPress 5.0.
In de tussentijd hebben de snelle Jelles van het internet al geupdate en uitgevonden waar de foutjes zitten. En is WordPress dan met een verbeterde versie gekomen: 5.0.1. Soms gaat het snel, dan zit je binnen twee weken op de derde versie 5.0.3. Dat hebben wij al eerder meegemaakt. En dan blijf je updaten. December is een drukke maand, dus op extra werk zit niemand te wachten. Belangrijker is dat je website in de tussentijd dus eigenlijk vatbaar was voor hackers.

 WordPress 5.0 introduceert Gutenberg: legoblokken

De grootste verandering die is aangekondigd voor WordPress 5.0 is de introductie van Gutenberg. Dat is de naam voor een ‘nieuwe’ manier van teksten, afbeeldingen, formulieren etc. toevoegen aan je webpagina.
Klanten van de Websitewinkel kennen die manier waarschijnlijk al een paar jaar in de vorm van de Fusion Builder die hoort bij het thema Avada of bij andere thema’s de Visual Composer of Elementor.

In deze methode werk je met een soort legoblokken die je kunt vullen met wat je wilt: tekst, een foto, iets wat aandacht trekt, een formulier etc. Deze legoblokken kun je makkelijk heen en weer slepen, zodat je goed kunt experimenteren met een lay-out van je webpagina.
Verder is dit legoblokkensysteem handig in verband met het responsive zijn van je website. Op een desktop komen de legoblokken naast elkaar, op een smartphone tonen ze onder elkaar.
Nu WordPress heeft gemerkt dat steeds meer aanbieders en thema’s een legoblokkensysteem gaan gebruiken, hebben zij besloten hun eigen legoblokkensysteem te introduceren: Gutenberg.

Hieronder een voorbeeld van het legoblokkensysteem van thema Avada, de Fusion Builder

Fusion Builder

Legoblokkensystemen zijn handig, maar de software ontwikkeling ervan niet eenvoudig

Het verschil echter tussen Gutenberg en Fusion Builder, Visual Composer en andere reeds bestaande legoblokkensystemen is dat Gutenberg heel jong en nieuw is. Kijkend naar de ontwikkelhistorie van Fusion Builder, Visual Composer en anderen is het aannemelijk te veronderstellen dat deze eerste versie van Gutenberg verre van perfect is. Dus weet je niet of het nu al goed genoeg werkt zoals jij dat wilt.

WordPress vervangt de Default Editor of Classic Editor

Als wij de berichtgeving van WordPress moeten geloven, zal met de introductie van Gutenberg ook meteen de Default Editor vervallen. Dus de huidige manier van webpagina’s vullen wat eruit ziet zoals bijvoorbeeld Word. Je webpagina ziet er in het Dashboard ineens anders uit. Of het er aan de ‘voorkant’, dus wat je bezoekers online zien nog hetzelfde uitziet, valt nog te bezien. Dus of de automatische transitie van Default Editor naar Gutenberg zonder slag of stoot verloopt moeten wij afwachten. Er schijnt wel een aparte plugin (extra software) beschikbaar te komen die je kunt koppelen aan je website waarmee je de ‘Classic Editor’ weer kunt herintroduceren. Of dat altijd goed werkt, moet ook nog beoordeeld worden.

Gutenberg natuurlijk goed getest, maar toch…

Natuurlijk is Gutenberg en ook de Classic Editor plugin grondig getest, niet alleen in de ontwikkelomgeving, maar ook door WordPress gebruikers die het fijn vinden mee te werken aan nieuwe ontwikkelingen. Vermoedelijk functioneert het goed. Maar de lakmoesproef moet natuurlijk nog komen als straks 19,5 miljoen websites overschakelen. Ja, 32% van alle websites wereldwijd gebruikt WordPress (anno oktober 2018). Er zijn 79,5 miljoen blogs op WordPress.com.

Wacht met updaten tot er meer bekend is

Dus ons advies is: klik voorlopig nog niet op die knop WordPress updaten, als je een doe-het-zelver bent. Tenzij je van een lekker risico houdt en wellicht een paar extra uurtjes werk erin wilt steken.
Wij van de Websitewinkel laten graag het lastige werk uitzoeken door de nerds die dat leuk vinden. Als alles dan in orde is over een paar weekjes, dan gaan wij ook over en updaten voor al onze onderhoudsklanten. Zeg maar, wij lopen liever op onze hakjes over een geasfalteerde weg naar het werk dan dat wij strompelen over keien en door de modder 😉

Mochten er in de tussentijd veiligheidsupdates komen voor 4.9.8 dan doen wij die uiteraard meteen.

Ben je toch ongeduldig of onnadenkend geweest of hield je van een risico en zit je nu met een website die niet werkt? Tja, neem dan contact met ons op, dan maken wij het weer voor je in orde. Enne, natuurlijk heb je wel vantevoren een back-up gemaakt en gedownload naar je computer, zodat je altijd weer terug kunt naar hoe het was.

En wil je in de toekomst helemaal niet meer over dit soort dingen willen nadenken? Neem dan een onderhoudscontract bij de Websitewinkel!