Google-API-key

Heb je een Google map op je website? Heb je onlangs nog gecheckt of hij wel goed werkt?
Vanaf 16 juli 2018 heeft Google de voorwaarden voor het gebruik van Google Maps op je site aangepast. Zorgden wij als webbouwer voorheen er gewoon voor dat de Google Map op je site geplaatst werd, via een gratis account. Nu kan dat niet meer.

Google account aanmaken en creditcard gegevens invoeren

Google wil namelijk voor het gebruik van iedere Google Map creditcard gegevens of een bankrekeningnummer hebben. En je begrijpt dat wij als webbouwers dan natuurlijk onze klanten zelf die gegevens laten invullen bij Google.
Onderaan deze tip kun je lezen hoe dit moet.

Google werkt met API-keys

Voor het gebruik op je website van Google Maps is een connectie met de computers van Google Maps nodig. Dat gebeurt met een speciale code, een API-key. Door middel van deze code weet Google welke kaart opgevraagd wordt en op welke website die getoond moet worden.

Google computers werken voor jou

Dus als een bezoeker van jouw website klikt op de Contactpagina waar een Google Map staat, dan gaat die API-key naar Google en gaan de computers van Google voor jou aan de slag. Maar met steeds meer Google Maps op websites, vindt Google het welletjes. Computeractiviteit kost geld, dus gaan ze kosten doorberekenen.

Wat kost Google Maps?

Elke keer dat iemand op een webpagina klikt waarop een Google Map te zien is, kost je dat $ 0,007. Dat is niet veel, maar bij drukbezochte sites loopt dat natuurlijk op. Dus 1000 keer een Google Map laden in een webpagina kost je $ 7,-.
Hier kun je meer info vinden van Google over hun prijsbeleid
https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/sheet/
https://developers.google.com/maps/billing/understanding-cost-of-use

De meeste van onze klanten maken gebruik van de SKU: Dynamic Maps

Google geeft een gratis maandelijks tegoed

Maar Google is niet de meest onaardige, ze hebben besloten dat iedereen een gratis maandelijks tegoed krijgt van $ 200. Dat betekent dus dat je ca. 28.000 keer gratis kunt laten kijken naar de Google Map. Voor kleinere sites betekent het dus in de praktijk dat het gebruik van Google Maps gratis blijft.

Om te bezuinigen zet je Google Maps niet in je footer

Wil je het aantal keer dat Google Maps geladen wordt zoveel mogelijk beperken? Zet hem dan op één webpagina, niet op meerdere. En zet het NIET in je footer. De footer wordt immers bij elke webpagina opnieuw geladen en dat is dus een nieuwe aanvraag bij Google.

Hoe krijg je een API-key voor Google Maps?

Stap 1. Log in op je Google account

Als je nog geen Google account hebt, maak er dan een aan.
Log in op je Google account om toegang te krijgen tot het Google Maps Platform.

Stap 2. Ga naar Google Maps Platform en maak een project aan

Ga naar deze link voor de maps: https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/

Klik op de blauwe button ‘Aan de slag’
Vink de eerste optie aan ‘Maps’, dat is voor de meesten voldoende. Wil je meer, dan klik je ook de andere twee aan.
Maak een (nieuw) project aan en geef het een naam
Klik op Next

Google-API-key

Stap 3. Maak een factureringsaccount aan

Waarschijnlijk heb je nog geen factureringsaccount – dat is nu dus verplicht als je Google Maps op je website wilt tonen. Dus maak een factureringsaccount aan, volg daarbij de wizzard en vul alle gegevens in. Je kunt kiezen tussen creditcard en bankrekening.

Google-API-key

Stap 4. Maak API-key aan en stuur hem naar je webbouwer

Maak vervolgens een API-key aan.
Kopieer deze API-key en laat hem invullen op je website door je webbouwer.
Daarna werkt je Google Maps weer. LET OP: die API-key heeft dus invloed op je betalingen, wees er dus zorgvuldig mee en laat hem niet door iemand anders gebruiken.
Mogelijk krijg je een mail van Google waar je op een link moet klikken ‘Complete your profile’.

Google-API-key

Stap 5. Geef aan waar de API-key gebruikt wordt

Op deze pagina krijg je meer info, ook over het inperken van het gebruik van je API-key.
https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/get-api-key

In sommige gevallen werkt de Google Map dan nog niet, dan krijg je de melding ‘Oeps er is iets misgegaan’. In dat geval moet je de instellingen verder uitbreiden. Kijk voor de instructie op https://cloud.google.com/docs/authentication/api-keys#api_key_restrictions

Voor een toelichting met afbeeldingen kijk op de website van de plugin WP Google Maps. Ga tot waar ze suggereren dat je naar je WordPress website gaat. Dat hoeft niet, je gebruikt waarschijnlijk geen WP Google Maps. Stuur de API-key naar je webbouwer, die zet het dan op de juiste plek.