Je leest het, je hoort erover, maar wat is een responsive website? Letterlijk vertaald is het ’toegankelijk’. En dat is het ook. Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, past de website zich zo aan, zodat het goed leesbaar is en er goed uitziet.

Responsive: elk apparaat zijn eigen lay-out én goed leesbaar

responsiveBekijk deze afbeelding maar eens. Je ziet vier apparaten, een gewoon computer beeldscherm, een laptop, een tablet en een smartphone. Op die vier apparaten is schematisch een responsive website weergegeven. Op het computerbeeldscherm met veel ruimte rondom en tussen de blokken, op laptop en tablet is alles wat dichter op elkaar en op de smartphone zijn de blokken onder elkaar gekomen. Maar de letters zijn nog steeds even groot en goed leesbaar!

Responsive is noodzakelijk

Tot een jaar of wat geleden werd een website ontworpen voor het computer beeldscherm. Een mooie brede lay-out, goed leesbaar op een groot beeldscherm. Maar ja, toen kwamen de tablets en de smartphones. Op een tablet kon je de tekst van de gewone website meestal nog wel goed lezen. Maar op een smartphone moest je het vergroten (groter vegen met je vingers). Dat is bij veel (niet-responsive) websites nog steeds het geval.

En dat kan echt niet meer, als je jezelf als professional serieus neemt. Het aantal smartphones met internet overstijgt al het aantal computers in Nederland. Er bekijken dus meer mensen websites via hun smartphone (of tablet) dan via de computer.

Wil je dat bezoekers je site bekijken, dan zorg je ervoor dat je site goed leesbaar is op elk beeldscherm. Dus heb je een responsive website.

Dan krijgt de website op de smartphone en tablet een iets andere indeling dan op het grote beeldscherm, maar je content blijft goed leesbaar omdat de letters gewoon groot blijven. En dat is natuurlijk wat je wilt. Surfers willen snel iets vinden en weinig moeite doen.

Visuele beleving of snel content vinden

Kiezen voor een responsive website betekent wel dat de indeling op een smartphone dus anders is dan op een groter beeldscherm. Op het voorbeeld zie je dat. De welcome-afbeelding wordt niet getoond op de smartphone. Immers smartphone-surfers willen snel informatie en geen onnodige plaatjes. Surfers op een groter beeldscherm gaan ook voor de visuele beleving en dan zijn afbeeldingen wel goed te zien.

Responsive & WordPress

Als je voor een WordPress website kiest (zie ook ons artikel over WordPress) heb je keuze uit een breed scala aan responsive thema’s (lay-outs). Wij helpen je graag met het vormgeven en inrichten van zo’n mooie responsive WordPress website.

Wil je meer informatie over een responsive website en hoe dat voor jou zou zijn? Neem dan contact met ons op.